Get Adobe Flash player

Keresés

kilato_06

Ki olvas minket

Oldalainkat 3 vendég böngészi

Névnap

Ma 2024. július 19., péntek, Emília napja van. Holnap Illés napja lesz.
uszt_logo_rgb.jpg
mm_logo.jpg
eu_erfa.jpg

Látógatók száma

159590

Monostorapáti

http://www.monostoratati.hu

A vendégszeretet a faluban már a 11. század óta jól ismert. Kezdetben a bencés barátok kínáltak szállást a megfáradt utazónak kolostorukban, amelynek romjait a turisták ma is láthatják a faluhoz közeli erdőben.
A falunknak nagyon jó a földrajzi elhelyezkedése. Bécs és Budapest egyenlő távolságra van Monostorapátitól, autóval kb. 2 óra az út. A sármelléki repülőtér innen 35 kilométer.
Monostorapátit erdő öleli körül. Az erdőben tölgy-, cser-, bükk-, gyertyán-, kevés fenyő és akácfa van. A falu körüli erdőkben több forrás fakad, amelyek kitűnő kirándulási célpontot kínálnak a turistáknak. Az egykori bencés kolostor romjaihoz rendszeres gyalogtúrákat szerveznek kísérővel. A falmaradványok mellett emlékoszlop áll, emlékeztetve az egykori falura, Almádra, amelyből a mai Monostorapáti "kifejlődött". A falu lakói minden Pünkösdhétfőn bensőséges ünnepség keretében emlékeznek őseikre itt, a kis erdei tisztáson.

A vadban gazdag erdőterület sok külföldi vadászt is vonz. Hajtóvadászatokon lehet részt venni, szarvast, dámszarvast, őzet, muflont vagy vaddisznót ejteni, rókát, fácánt vagy szalonkát lőni. A vadászatot az erdészet szervezi, irodája a faluban található.

Büszkék vagyunk szőlőhegyünkre, ahol a környék legjobb borait állítják elő. A borok zamatát a talaj adja, amelynek alapja bazalt. A hagyományos borfajták a rizling és a rizlingszilváni, de manapság Chardonnay-t, Szürkebarátot, Zweigeltet, Kékfrankost, Otellót és Izabellát is termesztenek. A szőlősgazdák szívesen kínálják boraikat minden vendégnek.

Falunk minden évben részt vesz a Művészetek Völgye elnevezésű kulturális fesztiválon. Ez a rendezvény 10 napig tart, és színes programot kínál: hangversenyeket a templomban, könnyűzenét a futballpálya melletti színpadon, kiállításokat a kultúrházban és az iskolában, stb.

A falumúzeumunk egész éven át megtekinthető. A legrégebbi műemlékünk a római katolikus templom, amely a 18. században Padányi Bíró Márton püspöksége alatt épült barokk stílusban. Hosszú ideig tartó renoválás után kapta vissza régi szépségét.

Powered by Phoca Maps