Get Adobe Flash player

Keresés

kilato_06

Ki olvas minket

Oldalainkat 5 vendég böngészi

Névnap

Ma 2024. július 19., péntek, Emília napja van. Holnap Illés napja lesz.
uszt_logo_rgb.jpg
mm_logo.jpg
eu_erfa.jpg

Látógatók száma

159590

Kővágóörs

http://www.kovagoors.hu/

Kővágóörs a honfoglalás kori 7 törzs egyikének, Örsnek a szállásterülete volt, innen származik nevének utótagja.
Előtag nevét a közvetlen közelben található Kőtengerről és a kövek malomkő céljára történő vágásáról, kibányászásáról kapta. Első említése Sol comes 1221-ből származó végrendeletében található. Későbbi okiratokban hol Boldog Asszony, hol Kővágó eörsnek nevezik, de Szentlászlóörs, illetve Nagyörs és Kisörs néven is felbukkan. 1548-ban a község egy részét a török felégette. 1553-ban puszta községként említik, de a következő évek adóösszeírásai lassú benépesedését bizonyítják. 1564-ben ismét puszta község, s ettől kezdve csak majd az egytelkes nemesi összeírásokban találkozunk újra a település nevével. A XIX. század során Kővágóörs fontos kereskedelmi központ, mezőváros és, - ha csak rövid ideig is -, alispáni székhely. A településen katolikus, evangélikus és zsidó iskola is működött, néhány évig luteránus algimnáziummal is dicsekedhetett. Kővágóörshöz tartozott Ecsér, Kisörs, Ábrahám és a mai Révfülöp területe. A rövid évszázadig tartó prosperitás az ekkor emelt vagy bővített, új divat szerint átalakított lakó- és középületek során maradandó nyomot hagyott. A település kivételes táji környezetben, északról a Káli medence feltáruló csodálatos látványával, a kertek aljában kutakkal, forrásokkal, egyedülálló geológiai adottsággal a Külső és Belső Kőtengerrel, távolabb keleti irányban a Kis Hegyestűvel, déli irányból a Fülöp-hegy és a környező hegyek látványával, őstölgyes erdővel rendkívüli adottság és érték. A Petőfi utcában nagyrészt társadalmi munkával helyreállított kisnemesi kúriában nyílt meg a Kisnemesek Kővágóörsön című állandó kiállítás. A pálkövei strand mellett, Bajcsy-Zsilinszky Endrének, az antifasiszta ellenállás mártírjának egykori nyaralójában látható a politikusra emlékező kiállítás.

Evangélikus templom

Kővágóörs középkori eredetű, majd barokk stílusban átépített temploma a település központjában, kiemelkedő sziklaszirtre épült. A belsőt felül cseh boltozatsor fedi. A teret szinte teljesen betölti a nyugati tégla-, a déli és északi fakarzat, valamint a XVIII. századi padok. Mind a külső, mind a belső megjelenésében barokk templom középső szakasza magába foglal egy korábbi XIII. század első harmadára tehető román templomot. A templom berendezése között szép míves készítmény a szószékoltár, mely a XVIII. századból való, a keresztelőmedence 1866-ból származik. Az orgona 1833-ból való.

Bajcsy-Zsilinszky Endre Emlékmúzeum

Az antifasiszta ellenállás mártírjának nyaralója
8254 Kővágóörs-Pálköve
Nyitva tartás: V. 01-IX. 30. 10-18 óra
Kőtenger

A Kővágóörs mellett a hajdan nagyobb kiterjedésű, de az évszázadok folyamán malomkőfaragásra felhasogatott kőtengerek maradványai Európa-szerte híres geológiai érték.
Létrejötte a  vulkanikus utóműködésnek köszönhető, mivel ennek során ezen a területen hévizes források törtek fel a föld mélyéből, s ez kemény kőhalmazzá ragasztotta össze az itteni fehér homokot. Azóta a sziklák nagy részét kibányászták és csak néhány szép sziklaképződmény maradt meg mutatóban, védetté nyilvánítva.

Powered by Phoca Maps